Vierailijoita

Translate

perjantai 18. tammikuuta 2013

Pirteää talvi-iltaa kaikille

Tänään on ollut täydellinen vapaapäivä. Ulkona pirtsakan kirpeä -20'c ja aurinko paistanut. Nyt alkaa ilta hämärtämään ja ruokakin on tuloillaan :) Meillä lounaana ihana perinteinen makkarakeitto ja itsetehtyjä juusto-porkkanasämpylöitä, sämpylöihin käytin joulusta jääneitä kovia juustoja jotka olin raastanut pakastimeen. Mikäpä muu sopisi talvipäivän ruoaksi paremmin kun keitto tai pataruoka? Itse en keksi mitään :)
Laitan nyt tänne sämpylöiden ohjeen ja keiton myös.

Porkkana-juustopsämpylät 
12 isoa sämpylää

5dl maitoa (tai vettä)
n.12 dl jauhoja, vehnä-,sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
2 pss kuivahiivaa, sekoitettuna jauhoihin
1rkl suolaa
2tl sokeria
0,5 dl öljyä
2dl porkkanaraastetta
4dl juustoraastetta

Kuumenna neste n.42'c, kuivahiiva tarvitsee kuumemman nesteen toimiakseen kuin tuorehiiva(37'c).
Sekoita0,5 osaan jauhoista muut kuivat aineet ja hiiva. Sekoita neste sekaan ja lisää jauhoa ja loppuvaiheessa öljy. Taikina on valmis kun sormen taikinaan tökättäessä sormeen ei jää taikinaa hirveästi.  Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa ennen leivontaa (vinkki! laita tiskialtaaseen lämmintä vettä, kulhon puoleen väliin asti ja jätä taikina kohoamaan)
Leivo sämpylät ja anna kohota vielä ennen paistoa n. 30 min. Paista 200'c uunissa n.20 min, kunnes sämpylät ovat saaneen kauniin ruskean värin.



Makkarakeitto
4-6 hengelle

10 keskikokoista perunaa
200g lanttua
200g palsternakkaa
200g selleriä
4 porkkanaa
2 sipulia
3 lihalientä
mustapippuria rouheena
(1-2 laakerinlehtiä ja kokonaisia maustepippureita)
1 pkt lenkkimakkaraa

Pilko kasvikset kattilaan ja laita vettä niin että sitä on hieman reilummin kun vihanneksia. Nappaa sekaan liemikuutiot ja mustapippuri. Keitä keittoa kunnes kasvikset ovat kypsiä ja lisää makkarat sekaan ja kuumenna. Maista ja nauti! (vinkki! samaa keittopohjaa voi käyttää esim. jauhelihakeittoon ja lihakeittoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti