Vierailijoita

Translate

tiistai 11. joulukuuta 2012

Taivaallinen Macaron leivos :)

Macaron leivos? Ensimmäiseksi mieleen tulee "Apua, kuinka sen saa onnistumaan? " Kerran tein ja pieleen meni. Pidin varmaan vuoden taukoa ja nyt uskalsin viikko sitten yrittää uudelleen, onneksi yritin... Ne onnistui! :)

Ostin kesällä kirjan "Pariisilainen Macaron leivos" ja tein perusohjeella tarkasti ohjetta seuraten ja tadaa, pieni vaiva palkittiin.
Kirjasta löytyy paljon erilaisia macaron ohjeita ja täytteitä.
Ensi kerralla laitan enemmän väriainetta koska keltainen uppoosi massaan kokonaan.
Täytteeksi laitoin LimeCurd-tahnaa, joka pelkästään on jo niin hyvää että sitä voisi lusikoida purkista.


Tässä lupaamani kuorien ohje :)


Macaron-kuoret 
30 kpl= 60 kuorta
100g kananmunan valkuaista
110 g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
25 g n.1rkl hienoa sokeria

(Mantelijauho ja mantelijauhe on sama tavara.)

!! Erottele valkuaiset 2-3 päivää ennen jääkappiin. Sitko vähenee valkuaisista ja vaahdosta tulee kuohkeampi !!
Valkuaisia voi myös "vanhettaa" mikrossa, kuumentamalla n.10s.
Itse olen myös tehnyt ihan "tuoreista" ja hyvin on onnistunut.

Siivilöi mantelijauhe (niin että kulhoon tulee 110g) ja tomusokeri kulhoon. Sekoita hyvin. Seoksen pitää olla todella tasaista. Voit myös sekoittaa blenderissä.

Ripauta hyppysellinen sokeria valkuaisten joukkoon ja aloita vatkaamaan vaahdoksi. Kun vaahtoa alkaa muodostua, lisää loppu sokeri muutamassa erässä edelleen vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Älä kuitenkaan vatkaa vaahdosta liian kovaa, ettei se mene kokkareiseksi. Jos haluat väriä mukaan, lisää väri tässä kohtaa, värin määrä rippuu haluamastasi sävystä. Laita ensin vähän ja sekoita, jotta näet, kuinka väri käyttäytyy.
( Toisia värejä voi joutua lisäämään enemmän, tämän takia jauhe tai pastaväri on parasta.)
Sekoita kuivat aineet kumilastalla käännellen valkuaisvaahdon joukkoon. Huolehdi tarkasti, että seoksesta tulee tasaista. Kokeile sopiva rakenne laittamalla nokare taikinaa leivinpaperille, jos siihen jää hentoinen huippu joka laskeutuu n.10 sekunnissa tasaiseksi, on taikina valmis. Kaada taikina pursottimeen ja pursota n. 3 cm läpimittaisia ympyröitä pellin päälle levitetylle leivinpaperille. Leivinpaperi kannattaa laittaa suoristumaan painojen alle etukäteen tai laittaa pellin joka kulmaan tippa taikinaa että paperi pysyy paikoillaan, varsinkin jos käytät kiertoilmatoimintoa.


Kopauta pellin pohjaa kevyesti kämmenellä tai tipauta pelti pöydäle n.5cm korkeudelta muutaman keran. Tämän pitäisi poistaa mahdolliset ilmakuplat. Anna leivosten levätä ainakin 30 minuuttia ennen paistamista. Näin kuori hieman kuivahtaa. Kokeile varovasti sormella onko pintaan muodostunut selkeä "kuori". Joskus voi mennä jopa tunti ennenkuin kuori on kuivnut, mutta liian märkänä paistettu kuori halkeilee. Paista 140-150-asteisessa uunissa 13-15 minuutin ajan. Käännä pelti paistamisen puolivälissä. Anna jäähtyä hyvin ennen leivinpaperilta irrottamista.

!Huom!
Liian vähän sekoitetussa taikinassa jää selkeät huiput ja taikina ei laskeudu.
Liian löysäksi sekoitettua taikinaa ei pelasta mikään ja se on siis roskis kamaa.
Liian löysä taikina leviää holtittomasti ja
ei kohoa niin että leivoksiin tulee kaunis pitsireuna.
Sekoita siis taikinasi varoen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti