Pataleipään löytyy ohje monista blogeista, lehdistä ja erillisistä nettisivustoista,
suomalaisista ja englanninkielisistä.
suomalaisista ja englanninkielisistä.
Tämä samanlainen perusohjekkin löytyi useasta paikasta.
Maailmalla kulkee nimellä No-knead bread.
TAIKINA:
7-7,5dl vehnäjauhoja
1tl kuivahiiva
1-2tl suolaa
3,5dl 42°c vettä
(makua esim. valkosipulia, paahdettuasipulia, akt, pähkinöitä ja rusinoita tai siemeniä myös juusto käy tai tuoreet yrtit )
Voit myös korvata osan jauhoista (maximissaan puolet) muilla jauhoilla, leseillä tai hiutaleilla.
Sekoita kuivataineet ja makuainetta.
Lisää vesi ja sekoita ÄLÄ vaivaa.
Peitä tiiviisti kelmulla.
Jätä pöydälle 12-18h, jos annat nousta pidempään laita taikina jääkaappiin.
Tässä on rusinoita ja kaurahiutaleita taikinan seassa. |
Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle ja jauhotetuin käsin muotoile taikinasta pallo.
Tai voit myös taikinakulhossa jauhojen ja leipurinlastan avulla muotoilla taikinan palloksi.
Kohota 30-40minuuttia liinan alla.
Laita uuni kuumenemaan 225°c ja uuniin 3 litranen kannellinen uunipata tai kattila.
Ota kuuma pata uunista ja laita taikina pallo pataan - sileä pinta ylöspäin.
(Tee pari viiltoa pintaan.)
Kansi päälle ja pata uuniin n.30min - ota kansi pois ja paista vielä 15min.
Omia kokeiluja on mm.
- Perus vehnäpataleipä
- Vehnä - ja grahamjauhonsekoituksella tehty
- Myslileivän tapainen jossa osa kaurahiutaleita ja sämpyläjauhoja + rusinoita
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti