Vierailijoita

Translate

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Ruissämpylät

Päätin tehdä aamupalaksi sämpylöitä ja halusin terveellisempiä kuin perus vehnäjauho/sämpyläjauhoseoksella tehty.
Löysin mahtavan ohjeen täältä ja päätin kokeille. 
Ruissihtijauhon korvasin karkealla ruisjauholla.
Seitsemän aikaan aamulla aloitin ja yhdentoista aikaa saatiin sämpylöitä :)
Ei siis ihan nopeat tehdä, mutta kannatti odottaa.


1. "Juuri"
5dl kiehuvaa vettä
1,5dl vehnäleseitä
3dl ruisjauhoja
0,5dl öljyä

Laita kuivat aineet kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. 
Sekoita kunnolla ja lisää öljy.
(Itse tein seoksen yleiskoneen kulhoon.)
Jäähdytä seos liinan alla
-n.42-44°c jos käytät kuivahiivaa
-n.37°c jos käytät tuorehiivaa
Itse laitoin digitaalisen paistolämpömittarin taikinaan kiinni,
 ja seurailin lämpötilaa välillä.

2. Taikina
14g kuivahiivaa
TAI 
50g tuorehiivaa+0,5dl vettä johon hiiva liotetaan
2tl suolaa
3rkl tummaa siirappia
n.7dl vehnäjauhoja

Itse käytin kuivahiivaa
Sekoita suola, hiiva ja osa jauhoista.
Lisää kuivat aineet ja siirappi ruisjuureen.
Pyöritä yleiskooneessa kunnes kaikki on sekaisin.
Lisää jauhoja ja pyöritä pienellä teholla.
Kun taikina on sellaista ettei kovinkaan tartu sormiin.
Peitä se liinalla ja anna kohota n.30min.
Laita uudelleen koneeseen pyörimään vähäksi aikaa ja 
anna taas kohota n. 30 min.
Taikinana kohottua leivo sämpylät jauhotetulla pöydällä ja anna niiden kohota n.30min.
Paista 220°c uunissa n.15min.
Pohjaan naputtaessa se "kumisee" kun sämpylä on kypsä.

Nauti <3

2 kommenttia:

  1. Hyvän näköisiä sämpylöitä. Kotitekoinen leipä on vaan niin hyvää :) Kiva blogi sinulla :)

    VastaaPoista
  2. Onpa kiva resepti. Ja hyvät ohjeet =) Näitä pitäs kyl testata ;)

    VastaaPoista