Vierailijoita

Translate

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Ruispalaset

Ruisleipä on niin hyvää <3
Tämän ohjeen loin ns. pikajuuri ohjeeksi, oma tuoreruisjuureni kuoli kesällä ja kuivatut juuret jäi talveksi mökille.
Enkä ole uutta tuorejuurta laittanut tulemaan - taidankin tehdä sen heti tänään.

Itse teen taikinat lähes poikkeuksetta yleiskoneella - voit toki tehdä ne myös käsipelillä.


6 Isohkoa leipästä

PikaJuuri
3dl ruisjauhoja
1pss kuivahiivaa (7g)
4dl 43°c vettä

Sekoita tasaiseksi seokseksi yleiskoneen kulhossa ja jätä vedottomaan paikkaan 1-2 tunniksi.

Taikina
PikaJuuri
1rkl suolaa
1rkl leipäsiirappia
0,5dl maltaita
3dl vehnäjauhoja
n. 2-3dl ruisjauhoja

Lisää kulhossa olevan juuren sekaan suola, siirappi, maltaat, vehnäjauhot ja osa ruisjauhoista.
Laita yleiskoneeseen taikinamela ja laita pienelle teholle (1-2) pyörimään.
Lisää jauhoja pikku hiljaa - taikinasta ei tule samanlaista taikinapalloa kun esim.vehnäleipätaikinasta,
vaan se on sellainen kiinteä tahmainen "läjä".
Pyörittele taikinaa n.10 minuuttia.
Itse tökin taikinaa ja se tarttui sormeen mutta ei kuitenkaan kunnolla.

Tässä kohtaa irrotin taikinana melasta nuolijalla kulhoon ja jätin liinan alle nousemaan 2 tunniksi.

Ota kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pötkylä jonka jaat 6 osaan.
Muotile palaset palloiksi ja siitä n. 1cm paksuisiksi levyiksi jotka nostat pellille.

Jätä taas kohoamaan 2 tunniksi.

Kuumenna uuni 230°c.

Suihkauta kohonneiden leipien pinnalle vettäja laita uuniin.
Paista n. 20-25min.


2 kommenttia:

  1. Taijampa huommena koklata, kö tuli syötyä ruissämpylät (juureen, vain vesi ruisjauho ja suola) yhettömmiin. Juuren herättäminen ku kestää jonku sikaa. Tämä vaikuttas hyvältä..

    VastaaPoista