Vierailijoita

Translate

tiistai 13. toukokuuta 2014

Juuritaikina

Ihanaa leipää ja uusia kokeiluja.
Meillä leivotaan paljon itse leipää ja olen alkanut ajatella juurien käyttöä taikinassa.

En siis ole mikään taikinajuuri expertti,
oma ensimmäinen juureni päätyi roskiin, toinen on nyt n. 1kk ikäinen ja siitä on parit leivät tehty :)

Grahamjuurenkin laitoin aluilleen, mutta olin epäilevä sen kanssa ja heitin pois.
Uusia laitan tulemaan kunhan tulee tarvetta.

Juuri ruokittu juuri.
Hapanjuuri ruisleivälle
0,5dl ruisjauhoja
0,5dl vettä

Juuren voi tehdä myös grahamjauhoon tai vehnäjauhoon.

Hoitoon 1krt/vko
1rkl jauhoja
1rkl vettä
Ruokkimisen jälkeen jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön,
jotta käyminen alkaa uudelleen.

1.Päivä
Tee jauhoista ja vedestä tasainen seos tilavaan purkkiin.

2.Päivä
Sekoita.

3.Päivä
Ruoki 1rkl vettä ja 1rkl jauhoja.
Seoksen pitäisi kuplia kunnolla.

4.Päivä
Ruoki taas kuten eilen.

5.Päivä
Juuren pitäisi olla valmis, kuplia kunnolla ja tuoksua raikkaan happamalle.

Ota juuresta osa taikinaan tai jos käytät koko juuren niin ota taikinasta (raski vaiheessa) osa uudeksi juureksi jota alat hoitamaan 1rkl vettä ja 1rkl jauhoja TAI jos et käytä kaikkea juurta niin jatka ruokkimista heti kun olet ottanut juurta sieltä..

Juurta voit myös kasvattaa lisäämällä vettä ja jauhoja enemmän esim. 0,5dl molempia.

Kun leivot säilytetystä juuresta ota se huoneenlämpöön ajoissa.
Kuivattu juuri pitää murustaa haaleaan veteen edellisenä päivänä ja liuottaa se sinne.
Pakastettu pitää tietenkin sulattaa, lisää siihen jauhoja ja vettä ja anna olla lämpimässä, kunnes se lähtee taas käymään.

Juuren säilytys:
- jääkaapissa -> ruoki kerran viikossa
- kuivatettuna
- pakastettuna

Kuivattua ruisjuurta.
Luin monia monia blogeja ja tuloksena oli että,
monen kokoisia juuria on aluilleen laitettu 1rkl kaikkea taisi olla pienen jonka löysin.
Näillä suhteilla on omat juuret lähtenyt testiin.

Valtava tietopaketti hapanjuuresta löytyi Herkkusuun lautasella-blogista.
Tässä linkki Herkkusuun lautasella- blogiin- suoraan hapanjuuren saloihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti