Vierailijoita

Translate

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Perus leipä-/sämpylätaikina

Taivaallisen kuohkea leipä ♡♡

Taikinan voi tehdä käsin vaivaten tai yleiskoneessa.
Itse käytän hyvin harvoin pelkkiä vehnäjauhoja leivän tai sämpylöiden teossa.
Sekoitan aina useita keskenään ja leseitä yms. sekaan.


Nesteenä voi veden sijaan käyttää
esim. maitoa, piimää, punajuurilientä tai
vaikka kasvisosekeiton tai puuron jämät.

Leivän voit voidella kananmunalla, maidolla tai piimällä.
Silloin siemenet varsinkin pysyvät leivän päällä paremmin.

Taikina:
5dl 43°c vettä
2tl suolaa
1rkl leipäsiirappia (tai hunajaa)
2pss kuivahiivaa
0,5dl öljyä
n. 10-12dl jauhoja

"Voiteluun"
esim.
- vettä tai
- 1 kananmuna tai
- maitoa/ piimää

Esimerkkejä leivän päälle laitettavista
- juustoraastetta
- seesaminsiemeniä
- unikonsiemeniä
- kurpitsan-/ auringonkukansiemeniä

Sekoita osa jauhoista, hiivaa ja suola keskenään.
Laita kulhoon vesi, lisää sekaan siirappi ja öljy.
Lisää kuivat aineet nesteeseen ja laita yleiskone pyörimään pienelle teholle.
Lisää jauhoja kunnes taikina on kiinteä, mutta pehmeä ja kimmoisa.
Anna taikinana vaivautua koneessa 15 minuuttia ja kohota sen jälkeen kaksinkertaiseksi.
Vaivaa hieman lisää ja muotoile leipä, tee sämpylöitä tai laita taikina leipävuokaan.
Kohota taas leipää 30-40 minuuttia.

Halutessasi
suihkuta vesipullosta vettä leivän päälle tai "heitä" hieman vettä uunin pohjalle
TAI
voitele leipä kananmunalla/piimällä/maidolla.

Itse nykyään paistan sellaisenaan melkein aina.

Laita halutessasi siemeniä tai vaikka juustoa leivän päälle, tällöin voitele jollain.

Paista 200-225°c n.30min,
leipä on valmis kun se kumisee pohjaa koputettaessa.


Ihanan kuohkea ja pehmeä leipä.
Lisää halutessasi taikinaa mm.:
- juustoraastetta
- porkkanaraastetta
- siemeniä
- leseitä/hiutaleita
(korvaa osa jauhoista näillä, 1-2dl )
- pinaattia
- pähkinöitä
- kuivattuja hedelmiä

Tässä lista jauhoista joita mm. käytän:
- vehnäjauho
- durumjauho
- grahamjauho
-sämpyläjauho
- ruissihtijauho/ ruisjauho
- hiivaleipäjauho



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti