Vierailijoita

Translate

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Rahkamunkit Onnelan ohjeella

Rrrrrrakastan vappuna Fazerin namimunkkeja ja jokunen vuosi sitten ei ohjetta löytynyt mistään kun halusin kokeilla :(  ja viime vuonna ohjetta taas miettiessäni ja jälleen kerran etsiessä löysin kuin löysinkin rahkamunkkien ohjeen Onnelasta, ja sieltä ohjeen tänne myös lainasin. Ohjettahan oli pakko nyt tänävuonna kokeilla ajoissa että vois sitten vapuksi tehdä uuden satsin, näistäkin kyllä osan pakastin :) Ja siis tuloksena oli ihania munkkeja!! Kiitos Onnelan Evelynn!!

Ei tullut muodoltaan täydellisiä,
 mutta hyvän makuisia ja oman näköisiä :)

Taikina:
500 g rahkaa
50 g margariinia
1 muna
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta

Paistamiseen:
3 pkt munkkirasvaa / kookosrasvaa/ litra öljyä

Sokerointiin:
Siro - erikoishienoa sokeria

 1. Sekoita keskenään kuivat aineet.
Sulata margariini ja anna sen jäähtyä.
(Käytin itse juoksevaa margariinia)

 2. Sekoita rahkan joukkoon margariinisula
sekä kananmuna. Voit jo tässä vaiheessa
sekoittaa koneella, itse sekoitin käsivoimin
nuolijalla.

 3. Laita monitoimikoneeseen taikinamela
ja lisää rahkaseoksen joukkoon kuivat
aineet. 

Ala sekoittaa seosta varovaisella teholla, 
 lisää tehoa keskinopeudelle ja anna taikinan
vaivautua 5 minuuttia.

 4. Sammuta kone ja jätä taikina lepäämään
20 minuutiksi.
Huomaat, että taikina on valmista, kun se on
 koostumukseltaan tahmeaa ja "liisterimäistä" 
sekä siitä, että se on tarttunut kiinni melaan.

 4. Sulata kattilassa rasva.
Sopiva munkinpaistolämpö on n. 180 C.
Sen voi kokeilla mittarilla tai paistamalla
pienen koepalan. 
(Itse käytin rypsiöljyä)

 5. Tarvitset pursotinpussin.
Laita taikina pussiin.
Ota terävä veitsi.
Ota pursotinpussi vasempaan käteen
ja veitsi oikeaan käteen.
Pursota aivan rasvan yläpuolella pieni
määrä taikinaa pussista ja leikkaa heti
veitsellä pala poikki.


Voit myös pursottaa tätä pienempiä tai suurempia paloja,
aivan sen mukaan, minkä kokoisia haluat
munkeista.

MUISTATHAN VAROA!
Rasva on kuumaa ja roiskuessaan voi
helposti polttaa. Siksi on tärkeää, että
noudatat erityistä varovaisuutta ja teet
pursottamisen mahdollisimman lähellä
rasvaa, ettei se roisku, kun taikinapala
putoaa rasvaan. 

 6.Taikinapalat putoavat yleensä heti kattilan
pohjaan, josta läheskään kaikki eivät nouse
itse ylös. Siksi on hyvä lusikkaa tai lastaa
apuna käyttäen irrottaa kiinni jääneet palat
pohjasta. 

Paista munkit kypsiksi, kauniin kullan-
ruskeiksi.

 7. Nosta munkit talouspaperilla peitetyn
lautasen päälle, jotta ylimääräinen rasva
valuisi niistä pois. 
Anna munkkien jäähtyä jonkin aikaa.

 8. Sokeroi vielä aavistuksen lämpimät munkit
erikoishienolla sokerilla.

vinkki! Rasvan/ öljyn voi uusiokäyttää, siivilöi sen jäähtyneenä.

Muutama huomio rahkamunkkien valmistajalle:
- Tässä ohjeessa käytetään hiivan sijasta leivinjauhetta tavallisista munkkiohjeista poiketen, sillä hiiva ei sovellu tällaiseen taikinaan, jossa ei ole lainkaan kohotusvaihetta.
- Koska leivinjauheella kohotettavan taikinan pitää olla kylmää tai huoneenlämpöistä paistoon asti, tulee sulatetun rasvan ehdottomasti olla kunnolla jäähtynyttä. Kylmä rahka tietysti myös pitää taikinaa viileämpänä.

5 kommenttia:

  1. Olen myös itse tehnyt jo useampana vuonna piimämunkkeja vapuksi ja ovat kyllä parempia kuin perinteiset, niiden ohjeenkin mustaakseni olen laittanut blogiini.

    VastaaPoista
  2. Oi miten hyvältä tuo ohje kuullostaa!! :) Vaikka ite oon vhh-ruokavaliolla, ni jotenkin miusta tuntuu, että tälläsiä vois kokeilla tehdä ja pitää herkkupäivän ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ohjeella tekee sellasia normaaleja pikkumunkkeja ei nitä onneksi kovin paljon tule ;) Ja kannattaa pakastaa jos jää "ylimääräisiä".

      Poista
  3. These were so delicious! I made them for Vappu and everyone loved them. I did two batches: one from maitorahka and one from kermarahka. The kermarahka ones were even more delicious and fluffier. Kiitos reseptista! Nam!

    VastaaPoista